Sådan forlænger du levetiden på dine jeans

jeans-001

Der findes et mindre ocean af tips, når det gælder forlængelse af levetiden på dine jeans. Nogle mere aparte end andre. Et større internationalt jeans-brand opfordrer bl.a. deres kunder til at hoppe en tur i havet med deres nyerhvervede jeans for efterfølgende at skylle op på stranden og gnubbe sand godt og grundigt ind i denimstoffet.

Men virkeligheden er nok, at selv om det måske skulle være et meget nyttigt råd, er det de færreste af os, der er friske på en tur i havnen, hver gang vi har erhvervet et par nye jeans. Og mindre må da kunne gøre det, ikke? 

Vi vil her forsøge at komme med et par af de tips, der kan forlænge levetiden på dine jeans – uden at du behøver at hoppe i havnen og skylle op på stranden.

1. Lad være med at vaske dem (så længe som muligt)

​Det kan lyde tosset, men jo færre gange du vasker dine bukser, jo længere tid holder de. Har du tømt filteret i din vaskemaskine, vil du se, at der ligger en masse fnuller. Det er bl.a. fra fibrene, der er blevet revet af bukserne under vask. Det er ret simpelt. Når vi smider bukserne i vaskemaskinen, vil tromlen udsætte dem for slid hver eneste gang.

jeans-002

2. Dampbad og en tur i fryseren

Men hvor lang tid skal man gå rundt uden at vaske bukserne? Denimeksperter vil som hovedregel sige, at du bør gå i dine jeans i hele seks måneder, før de får den første tur i vaskemaskinen. Men begynder du allerede efter et par uger at have det, som om du kronisk er i nærheden af en hestestald, kan du gøre flere ting, inden du kapitulerer helt og smider dem i tromlen.

  • Hæng dem op i badet et par dage. Dampen fra dine varme bade vil hjælpe til med at rense dem.
  • Kom dem i fryseren. Hvis du har haft dem på i 4-5 dage i streg og måske har svedt lidt, så kom dem i en plasticpose, og smid dem i fryseren i et døgn. Så får du dræbt bakterierne, og dine jeans vil føles friske igen.

3. Salt i stedet for vaskemiddel

Men ja før eller siden må det jo ske. Dine jeans skal en tur i vaskemaskinen. Her er det først og fremmest vigtigt, at du ikke vasker ved en temperatur på mere en maks. 30-40 grader, at du knapper knappen, lyner lynlåsen og vender vrangen ud. På den måde beskytter du dem bedst muligt mod vaskemaskinens tromle.

Det vigtigste råd må være, at man aldrig skal bruge vaskemiddel de første 2-3 gange, man vasker jeans, der er ensfarvede.

Gør man det, vasker man overskudsfarven ud. VI vil gerne anbefale vores kunder, at de de første par gange bare vasker bukserne med en skefuld salt i stedet for vaskemiddel. Med saltet binder man overskudsfarven til bukserne. Det var samme princip, der gjaldt, når man skulle farve bukser i gamle dage. Der hældte man den ønskede farve i tromlen, smed bukserne i og så et kilo salt. VIGTIG - det er udelukkende ved ensfarvede bukser.

4. Aldrig pulvervaskemiddel

Her har vi at gøre med et andet vigtigt råd, når du vil forlænge levetiden på dine jeans – såvel som levetiden for resten af din garderobe. Brug aldrig pulvervaskemiddel!

​Det kan næsten ikke understreges nok. Man skal holde sig fra at bruge pulvervaskemiddel, når man vasker tøj. Det sætter sig i tøjet, fordi maskinerne i dag er så vandbesparende. Så vasker du et par sorte jeans med pulvervaskemiddel, vil du efter et par gange ofte ende ud med et par bukser, der har fået grå striber hen over sig. Undgå også altid at bruge vaskepulver med optisk hvidt, da dette ødelægger især dine mørke jeans.

Generelt, når du vasker tøj og skal bruge sæbe, så brug kun flydende sæbe. Det har langt nemmere ved at blive opløst. Pulver opløses ikke altid, og så sætter det sig som sæberester i tøjet.

5. Erstat skyllemiddel med eddike

Når vi putter skyllemiddel i vaskemaskinen, er det primært for at blødgøre tøjet og give det duft. Den effekt har skyllemiddel også, men ifølge Miljøstyrelsen belaster det miljøet, og der er nok noget om snakken, når eksperter hævder, at skyllemiddel har bidraget til de seneste års voldsomme stigning i antallet af danskere med parfumeallergi. Brug istedet eddike som alternatiV.

​Så derfor brug flydende sæbe og lagereddike. Det blødgør vandet og tøjet. Og nej, dine jeans kommer ikke til at lugte af eddike.

Men hvor meget eddike i forhold til vaskemiddel?

Dobbelt så meget er hovedreglen. For der skal i reglen heller ikke særlig meget flydende sæbe i, når du vasker,. Og gør eddike ikke blot dine jeans og andet tøj blødt, det fjerner også kalk fra vandet, og så afkalker det samtidig maskinen som en ekstra bonus.

God fornøjelse og vi er altid frisk i butikken med råd og vejledning :) 

Kom i kontakt med os​

Åbningstider​

​Mandag - fredag:

10.00-17:30​

Lørdag

10.00-14.00​

Søndag

Lukket

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Firma:

Tøjhuset i Nibe

CVR: 37792543

Adresse:

Grydstedgade 6

9240 Nibe